Laminine és a depresszió

depresszióA laminine jelentős megoldást jelenthet a depresszió ellen. Napjaink felfokozott teljesítmény orientált világában egyre több ember válik depresszióssá. Egyes fajtái lassan szinte népbetegséggé válnak. A leküzdésében nagy segítséget nyújthat, mellékhatások nélkül több lépcsőben is a laminine kapszula.

A depressziónak nagyon sok fajtája létezik a krónikus fáradtságtól a neurózisokon át, folyamatos stressz, az időskori depresszió, mániás depresszió, túlzott frontérzékenység, alkoholizmus, drogfogyasztás utáni állapotok.

A depressziót, mint betegséget nehéz meghatározni vagy körülírni. Azokról az állapotokról van szó, amikor az egyén nem saját magának érzi magát, vagyis nem érzi jól magát a bőrében.

A beteg leértékeli, becsmérli magát, haszontalannak, képtelennek érzi magát bármire, és valóban azzá is válik. Úszik a szorongásban, a stresszben, például a legkisebb esemény is lehangolja. Ehhez még számos kellemetlen érzés is járul, például borzongás stb. Majdnem mindig álmatlanság is kíséri. Valójában az ideges depressziónak, vagy ahogyan a különböző korszakokban nevezik, neuraszténia, levertség, vagy a modern nyelvezetben deprimáltság. Triviális feleleveníteni a kor nehézségeit, mint a metrón munkaalvás képletet, életformát, amely megfosztja az életet értelmétől, üressé teszi az életet, és elvesz minden bátorságot. Így ez a betegség a kor vagy a társadalom tipikus betegségévé válik.

depresszió fajtáiA depresszió a legváltozatosabb formákban nyilatkozhat meg. A lehetséges változatok az ingergyengeségtől és enyhébb levertségtől kezdve a fáradtságon, alvászavarokon, szorongáson, fejfájáson, étvágytalanságon, székrekedésen és testsúlycsökkenésen át egészen a teljes érdektelenségig terjednek. A depresszióra utaló tünetek oly sokfélék és egyénileg annyira különbözők, hogy gyakran komoly nehézségekbe ütközik a biztos diagnózis, sőt nemritkán egyáltalán nem ismerik fel. A melankólia mély szomorúság állapotát jelenti. Gyarlónak érzem magam, súlyosan depressziós állapotban vagyok, és nehezen viselem el ezt a fájdalmat. Ez minden megmozdulásomra (a fizikai értelemben értendők is) kihat. Egyfajta elégedetlenséggel, rosszkedvvel, bosszúsággal találom magam szemben, amelyek örömtelenséget eredményeznek. Ez a szomorúság ahhoz vezet, hogy úgy érzem, az érzéseim összezavarodtak, és egyre sötétebbekké válnak. Úgy érzem, hogy ördögi körbe kerültem.

Mi utalhat arra, hogy depresszióban szenvedek? Amennyiben a lenti tünetek közül több együttesen fennáll legalább két héten keresztül, akkor a depresszió diagnózisa valószínűsíthető.

  • Rossz hangulat. A beteg szomorúnak, elhagyatottnak, reményvesztettnek érzi magát, időnként akár sírógörcsei is lehetnek. Jellemzően hajnalban, reggel a legsúlyosabb.
  • Az örömre való képesség elvesztése. A paciens korábban örömöt okozó dolgoknak, eseményeknek sem tud örülni. Fásultság érzése társul hozzá. Kevesebb érdeklődés a szex iránt. Ha korábban aktív szexuális életet élt, drámaian csökken az érdeklődése a szexuális kapcsolat iránt.
  • A napi tevékenységek iránti érdeklődés elvesztése. A beteg elveszti az érdeklődését, illetve nem tudja élvezni azokat a tevékenységeket, amelyeket korábban élvezett, vagy amelyeket maga vagy családja érdekében meg kellene tennie.
  • Az önértékelés alacsony szintje. A beteg elveszti önbizalmát, önértékelését, súlyosabb esetben egy kívülálló számára jelentéktelennek tűnő dolgokon rágódik, múltbeli cselekedetei miatt indokolatlan mértékű önvád kínozza.
  • Alvászavar. Tipikusan túl korai ébredés és visszaalvási képtelenség, de atípusos esetben aluszékonyság is lehet. Bővebben az alvászavarokról
  • Csökkent koncentrálás, akadályoztatott gondolkodás. A betegnek koncentrálási és memória problémái vannak, melyeket jellemzően súlyosabbnak érez, mint amekkorák ténylegesen. Az érintett nehezen tud döntéseket meghozni, aggályos és habozó lesz.
  • Testtömeg változás. Az étvágy csökken (típusos esetben), vagy nő (atípusos esetben).
  • Agitáció vagy gátoltság. A depresszió egy bizonyos fajtájában jellemző, nem minden esetben. A beteg nyugtalan, ingerlékenynek, könnyen felbosszantható, vagy éppen teljesen meglassult, semmire sem reagál, gesztusai lelassulnak. A beteg érzelemmentesen, monoton hangon beszél.
  • Fáradtság. Gyakori tünet, hogy a beteg nyúzottnak érzi magát, egyre kevesebb energiája van a tevékenységeihez. Lehet, hogy olyan fáradtnak érzi magát reggel, mint amilyen fáradt volt, amikor előző éjszaka lefeküdt, nincs kedve felkelni, súlyosabb esetben nem is kel fel.
  • Halállal kapcsolatos gondolatok. A beteg sötéten látja a jövőt, gyakran gondol a halálra vagy az öngyilkosságra.

A depresszió mindezek mellett számos testi panaszt is létrehozhat, így például emésztőrendszeri betegségeket (emésztési zavar, székrekedés, esetleg hasmenés, fejfájás, hátfájás). Nagyon sok depressziós ember szorong, stresszben él is. A krónikus, hosszan fennálló stressz a feszített, testileg és lelkileg megterhelő életvitel vagy élethelyzet bizonyos esetekben depresszióhoz is vezethet az arra hajlamosaknál.

kiút a depresszióból1. A laminine első lépcsőben jelentősen csökkenti a stresszért felelős kortizol hormon szintjét, akár 24%-al, melyet a mellékvese kéreg termel.

2. Második lépcsőben a laminine a szterotonin hormon szintjét emeli (boldogság hormon), mellékhatások nélkül. A szerotonint főként a gyomor-bél rendszer állítja elő, nagyjából 90%-os elsőbbséggel, és legnagyobb része a vérlemezkékben és az agyban (főként a hipotalamuszban) tárolódik. A triptofán nevű aminosavból jön létre, rövid anyagcsere folyamat révén, melyben két enzim vesz részt, név szerint a triptofán hidroxiláz, és a DOPA-dekarboxiláz.

3. Harmadik lépcsőben jelentősen növelheti az energiaszintet, hozzájárulva a depressziós állapotból való kilábaláshoz.

A hagyományos orvoslásban a depresszió kezelésére az SSRI gyógyszereket alkalmazzák, mely olyan gyógyszercsoport, amelyet elterjedten alkalmaznak antidepresszánsként a depresszió, a szorongás és különféle személyiségzavarok kezelésében.

Az SSRI kezelés során tapasztalt leggyakoribb mellékhatások: szájszárazság, fokozott izzadás, szédülés, remegés, hasmenés vagy lágy széklet, emésztési zavarok, hányinger, émelygés, étvágytalanság, álmatlanság vagy aluszékonyság, szexuális zavarok, depressziósoknál az öngyilkossági hajlam fokozódása, továbbá érzelmi elsivárosodás. Egyes esetekben a szexuális mellékhatások fennmaradhatnak az SSRI kezelést követően is

Add a Startlaphoz

Partnereink

Hirdetés
Hirdetés